Začalo sa druhé každoročné vojenské cvičenie USA a Južnej Kórei

11.03.2013 Celý región

Soul (TASR) - Spojené štáty a Južná Kórea začali dnes druhé každoročné spoločné manévre v období napätých vzťahov s KĽDR kvôli hlasovaniu o nových sankciách voči Severnej Kórei. Informoval o tom spravodajský server BBC.co.uk.
Pchjongjang ostro odsúdil vojenské cvičenia USA a svojho južného suseda. KĽDR pohrozila, že zruší prímerie, ktoré ukončilo kórejskú vojnu v rokoch 1950-53. Už prerušila horúcu linku, ktorú zaviedli v roku 1971. Tento týždeň zrejme takisto zorganizuje vojenské manévre.
Severná a Južná Kórea sú oficiálne stále vo vojnovom stave. Spoločné americko-kórejské cvičenie, známe ako Key Resolve, potrvajú dva týždne a zúčastní sa ich viac ako 13.000 vojakov. Ďalšie cvičenia, pod názvom Foal Eagle, trvajú už od začiatku mesiaca. Obe akcie sa konajú pravidelne každý rok. Zvyčajne ich sprevádzajú ostré protesty z KĽDR.
Manévre sa začali iba niekoľko dní po tom, ako OSN schválila nové sankcie voči komunistickej KĽDR. Dôvodom ich zavedenia bol tretí jadrový test, ktorý Severná Kórea vykonala vo februári. Dva mesiace predtým úspešne odpálila trojstupňovú raketu, čo bolo vnímané ako zakázaná skúška raketovej technológie.
 

Vyberte región